Csikós bemutató
A bemutató programja:
  • Tiszteletadás, beköszönés
  • Csikósok bemutatása
  • Fektetés
  • Ostor bemutató
  • Csikós játékok (székfoglaló, szalagtépés)
  • Leköszönés
Ezzel a bemutatóval egy kis ízelítőt kívánunk adni a régi csikósok életéből.


Réges-régen egy német úr fogadást kötött egy alföldi csikóssal, hogy az ő kutyája okosabb a lónál. A német úr azt állította, hogy a kutya azért okosabb, mert urasításra leül, lefekszik - erre a csikós bebizonyította neki, hogy az ő lova is képes ugyanerre. Azóta ez a mutatvány a csikósok körében hagyománnyá vált.


Ostoros bemutató

A csikósoknak nem volt más eszközük, amivel megvédjék a méneseiket a rablóktól és a vadállatoktól, ezért megtanultak mesterien bánni az ostorral, ami nem csak fegyver lett, hanem játékaikban is szívesen használták. A programban szeretnénk bemutatni egy-két régi fogást, ami hagyományainkban azóta is szervesen él.


Székfoglaló

A csikósok között mindenki szerette volna bebizonyítani ügyességét és talpraesettségét, ezért különféle játékokat találtak ki. Az egyik ilyen játék a székfoglaló. A játék abból áll, hogy eggyel kevesebb szék van, mint lovas. A lovasok fürgesége a fontos, mert akinek nem jut szék, az kiesik a játékból.


Szalagtépés

Ennél a játéknál a lovak gyorsasága és ügyessége és a csikósok találékonysága egyaránt próbára van téve. A közönség soraiból egy hölgy feladata az lesz, hogy a számára legszimpatikusabb csikós mellényére tűzzön egy szallagot vagy kendőt - és a játék végén a győztes puszival jutalmazza.

Tekintse meg bemutatónkat, legyen részese Ön is a játéknak!

DESIGN BY ZO-OM 2000